Elgeta (Gipuzkoa)

Karea ongarritzat sororako

Karea ongarritzat sororako Karea soroan ongarritzat erabiltzen zen. Karea harri bereziarekin egiten zen. Behean sua egin eta erre egiten zen. Irteten zen karea uretan sartutakoan hauts bihurtzen zen. Karea eta satsa lurrarentzat ongarri onenak.

-Lehen esan dozu karia eitten zala; ta karia zetarako erabiltzen zan?
-Karia ba solua mejoratzeko, abono moduan.
Anaia: -Harrixa erre bai, harri espezial bat izaten da, eta suakin. Lehen esan douna, izaten zan tubo bat moduko bat, ezta, lurrian indda, ta behian itten jakon labia, ta handik azpittik egurra sartu ta harrixa bihurtzen zan karia. Zuri-zuri indda geratzen zan ta ha karia harri baten modukua, ezta, baiña uretan sartu ta fuu!, karburak itten daben moduko efetua itten zeban, apurtu itten zan. Ta ha izaten zan sororako oso abonu ona. Ze hori jeneralian abostuan botatzen zan soruan,.
-Bai, garixak ebaittakuan.
-Zan lurrantzako oso abonu ona.