Elgeta (Gipuzkoa)

Ikazkintzaren nondik-norakoak II

Ikazkintzaren nondik-norakoak.

- Gero eitten jakozen zuluak, ba, arnasia hartzeko edo?
- Arnasia hartzeko horri, halako makilla edo punta-zorrotz batekin, harekin eitten ziran. Nora komeni zan eittia... Ba, lehelengo goiko puntatik hasten zan ta gero, goittik be iketza eiñaz juaten zan ba? [Ta juaten da]. Ta hantxe. Gero, ba, nun komeni jakon, ta atzenian barren-barrenian. Hori da, ba, suak arnasia hartu ta hara korridu deixen. Bestela denpora asko bihar izeten dau ta.
- Ta zulo horri zela esaten detsazue?
- Ziri-zulua. Baiña ez da, hola, zulo haundixa ez da bihar, bakarrik arnasia hartzeko beste. Lartxo badauka, ba, "tak", tapau pixkat ta handik keia pixkat urtetzen dabela...
- Nun eitten jakozen, goiko partien ala beheko partien gehixao...?
- Lehelengo goixan hasitta; gero eta beherao, gero ta beherao...