Eibar (Gipuzkoa)

Garia tolesteko moduak: bostekoak, "mutxurixuak", metak

Garia tolesteko moduak: bostekoak, "mutxurixuak", metak <p>Gariaren inguruko lexikoa: alea, "mutxurixua". Garia ebaki ostean, bostekoetan jartzen zen eta gero "mutxurixuak" egin, burua goraka dutela. Garia lurraren kontra badago eta bustitzen bada, galdu egiten da. Meta.</p>

Eibarko kultur ondarea

Jatorrizko proiektua

- Garixana, alia esaten detsazue edo garaua edo…?
- Guk alia esaten dogu.
- Alia, gari-alia.
- Gari-alia esaten dou guk.
- Oin eibartarrak esaten dabe gaizki eitten doula berba euskeraz, baiña… enfin! Ez dakit ba nik! Beste batzuk be…
- Ez dotela uste txarto eitten dozunik zuk. Eta mutxurixua entzunda dakazu?
- A! Hori garixeri! Bai, garixa… Mutxurixua, bai, esaten da! Mutxurixuak diaz, garixa ebagi, ezta? Ta lotuta lagatzen dozu, bostekuak esaten jako, bostekuak eta bostekuak eta bostekuak eta laga. Dotore ipintzen diaz, basarrittarrak bere gustua eukitzen dau gauzak ipintzen! Ta gero, konparauta, igual, oin eurixa dator igual, ez dakizu? ta ez dake metia eitteko astirik, ez? Metia… denporia bihar da! Ez dake astirik ta eitten dittue mutxurixuak. Altxau, lurretik altxau, ta ipiñi alkarren hurrian, ba, lantzian ipiñi, ba, sei bat edo zortzi bat edo “ra!” tente. “Mutxurixuak ein bihar dittugu! Eurixa dator ta mutxurixuak ein bihar dittugu!” Ta “ra! ra!”, tente-tente ipini. Orduan, eurixa eitten badau be, lurran kontra ez dago garixa. Lurran kontra garixa alperrik galdu eitten da! Lurran kontran badago ta eurixa eitten badetsa, harek garixak asko galtzen dau, e? Ta, horregaittik, lurretik altzau. Mutxurixuak esaten jako horreri. Ta gero mutxurixuak [egoten bada], gero, egualdi ona [eitteko], metau.
- Bai, bai. Mutxurixuak dia, ba, prisa dakenian.
- Eta burua, orduan, beti gorutz.