Durango (Bizkaia)

Begoñatik Gernikako erasoen berri

Begoñatik Gernikako erasoen berri Bonbardaketa ostean, Isabelen etxekoak Begoñako (Bilbo) senitarteko batzuengana joan ziren. Handik ikusi zituzten Gernika bonbardatzera joan ziren aireplanoak eta ondorengo sugarrak.

- Aber, zuek Bilbora juen ziñen orduen, zuen senitarteko batzuen etxera?
- Isabel: Bai. Ez dakizu zelan euken izena? Ai zelan zan? Lehengusue, ha Begoñakue? Jose, ai, ez naz oin…
- Feli: Badakit, famelidxakuen bat eon zana, han Begoñan.
- Isabel: Bai, lehengusue. Bai eta gu, hara juen giñen. Jose… Zelan euken izena? Bueno…
- Begoñara, ezta?
- Isabel: Bai, gu geu Begoñara.
- Isabel: Gu behidxekaz Begoñara. Harek eukien baserri-etxie. Behidxek euki abiezen eta hara juen giñien. Ta gero han, handik ikusi geñun guk, Ba zelan da? Ibilli zien. Bonbardeau abienien Gernika? Gu holan zanga zulo baten, zan pasue ta han holan ure pasetan zan ta han azpidxen egon giñien. Ta han ure ta handik, ikusten zan: “ri-ri-ri”, zelan bajatzen zien, zerak. Zelan da?
- Feli: Aeroplanuek.
- Isabel: Aeroplanuek Gernikarako. Ta gero gaba izen zanien ya, ikusten zan holan, gauze gorri bat. Esan zenkien sue dala. Eta esan abien Gernika dauela suten.