Durango (Bizkaia)

Etxea errekisatu eta hil arte bertan bizi

Etxea errekisatu eta hil arte bertan bizi Gerrak bete-betean harrapatu zuten eta auzokoekin batera, buztarri eta etxeko gauzak hartuta, Karrantzara eta Torrelavegara joan ziren. Etxera bueltatzerakoan, beraien etxe bat (baserria barik, beste bat) errekisatuta izan zuten. Herrian gelditu ziren karlistek agintzen zuten herrian. Bere aitaginarreba gorria zelakoan, kartzelara sartu zuten. Etxea errekisatu ziena hil arte bizi izan zen bertan.

- Ba gerrie, hamen hartu oskun. Ta joan giñien.
- Zu nun egon ziñen, bonbardeau zanien-eta nun?
- Ba hamabi urte nik. Ba Durangon, baserridxen. Klaro. Ta merkantzidxen juan giñen. Hamengo baserri guztiek, merkantzidxen juan giñen Karranzara. Danak, behidxekaz ta buzterridxek ta danak [como que] zerera baguzen moduen. Danak. Karranzan eon giñen Biérnoles. Ez nok ahaztuko sekule, ostra! Handik Torrelavegara eta Torrelavegatik, etxera. Etxera etorri ta etxie errekisaute. Bakizu zer dan errekisetie? “Esta casa es mía”. “Pero, ¿cómo tuya si es mía?” “Es mía”. Ta han bizi zien. Errekisau ta hamen geratu zienak “que estén donde tienen que estar”. Dozena bat karliste-edo geratu zien ta horrexek agintzen abien herridxen. Hamentxe Otxorponak horrek mekauen la ostia! Barrutieta-eta. Horrexek agintzen abien. Gorridxok! beti amenazue. Horrexek agintzen jabian. Ta nire aitxeñarreba, nire andrien aitte, kartzela sartu abien horrek.
- Buztintzakue?
- Buzintzakue. Kartzelara. Eon zan urte bidxen-edo, gorridxe zalako.
- Berari be kendu otsien baserridxe, Buztintzako baserridxe?
- Ez, baserridxe ez. Nire aittek eukezan hamahiru etxe ta atzanengue errekisau horko baserriko alabiek. Gizona euken karlistie, zeran moduko karlistie ta etorri giñanin: “oye, ¿cómo estás?”, “Esto es mío. Esto no es tuyo. Mando yo aquí”. Ta halan hil artien; haintxe egon zan, berrogeta-bost urte-edo.
- Zuek ez ziñun euki eskriturarik edo ezer ala?
- Eskriturak eta dana baiña ez aben balidxo. Horrek eitten abien eurok gura abiena.