Bera kolegio alemanera bidaltzeko arrazoiak

Bera kolegio alemanera bidaltzeko arrazoiak Aitak ezin zituen frankistak begien bistan ikusi eta multzo berean sartzen zituen apaizak eta mojak. Hori dela eta, kolegio alemanera bidali zituen. Gainera, merkea zen, publikoa zelako, Alemaniako estatuak ordaindua. Kolegio alemana I. Mundu Gerra ostean Alemaniatik etorri zirenen seme-alabentzat sortu zen. Ama hizkuntza euskara zuen eta kolegioan alemana ikasi zuen umetatik. Ikaskideekin eta kalean gaztelaniaz ere bai. Eskolatik bi aldiz trukeak egin zituzten Alemaniako umeekin.