Erromeriak eta jaiak

Erromeriak eta jaiak <p>Erromeriara joateko denbora beti ateratzen zuten, igandetan. Oialume, Irubide, Txikierdi. Bilerak. Tranbian eta oinez joaten ziren Astigarragara. Auzoetako eta inguruko herrietako jaiak.</p>

- Izaten zenuen astirik erromerietara-eta juteko dantzara ala ez? Baserriko lanekin eta…
- A! Hortarako beti.
- Eta nora juten zineten?
- Erromerira? Hola, erromeri fijuak igandetan bakarrik izaten zian, jakiña. Gu gehienbat Oialume. Oialume. Oaindikan´e uste det segitzen dutela o segitzen dula.
- Bai, ta gero dantzatokiya haundiya.
- […] Oialume zuk Astigarragakua esaten dezu.
- Bai, Ergobi o. Oialume. Ta beste bat da Oianume. Hua Urnietakua. Bai. Bi gauza.
- Tartian behin irekitzen […] Oialume oain, ez dakit segitzen dun igandero-igandero lehen bezela.
- Ez? Ez dakit. Ba, hara juaten giñan asko. Ta gero, berriz, Irubide o, Lasarteko… Errekalde ta Lasarte bitarte hortan zan beste dantza… hola… billera. Billera esaten zitzaion. Eta Txikierdin´e bazan beste bat, Oiartzun inguruan. Hara juteko ´re motua o bizikleta o bihar zan. Baiño Astigarragaa juteko, Oialumera juteko, tranbian o autobusian ibiltzen giñan. Oiñez´e bai, behin baiño gehiotan. Hua izaten zan. Oain, auzoko jaietan, ba, auzo guztietara juten giñan: Altza, Astigarraga, Martutene, Hernani… Donostia aldea gutxiago. Baiño Loiola´re bai ta. Ez genun huts egiten.