Errepublika garaiko giro politikoa

Errepublika garaiko giro politikoa <p>Errepublika garaiko giro politikoa. Parte Zaharrean zeuden alderdiak. Errepublikazaleak ziren alkatea-eta, mutikoa zela. Euskaltzaleak ziren haiek ere.</p>

Transkripzioa

-Eta garai hartako gerra aurreko ba hor… Republika denporako e… giro sozial eta politikua ta Donostiyan, zein zan?
-Zer zan? Ba parte zarrian zian bai partidu komunixta, bai UGT, bai este... hemen bertan, bulebarrian, este... PNV. Karlistak´e bai: Solar Navarro bazuten hor, eta oraindik... oain ez dake, ez, orain ez dago, orain dago... “Biblioteca Infantil” edo hori da. Bai, bai. Hor zeon Solar Navarro dei… izendakua, eta zan er… reketien lekua. Ta karlista asko.
-Hori, karlistena?
-Karlista bastante xamar, ugari xamar zeon, e, Donostian.
-Donostian zer zan, e, gehiyen? Karlistak, ero abertzaliak, sozialistak...?
-Bueno, e, nik esango nuke eee... nik ezautu det gerra aurretik, nik hamaika, hamabi... hamar-hamaika urtekin, republikanuak zian. Este... alkatia ta, bai.
-Abertzaliak? Ezautu izandu det e... gure... “Calle” Puertoko Imaz bat, hura zan ANV: “Acción Nacionalista Vasca”. Ta hori zan ba gaurkua… gaurko egunian bezela: zea, PNVtik apartatutako zea, ezkertiaguak.
-Abertzaliak denak, ta batez ere… republikanuak ere euskaltzaliak zian donostiarrak; hemengo jendia zana euskaltzaliak bazian.
-Giro euskalduna eta euskaltzalia zeon, ez?
-Baiño ez… ez hain fiñak, eee… hainbeste amorrukin guria defenditzeko, e?