Odolkiak eta txorizoak
Deskarga:
Bideo hau erabili nahi baduzu, jarri gurekin harremanetan eta kalitate onean bidaliko dizugu. Ez ahaztu mezuan DON-001-028 kodeko bideoa nahi duzula aipatzea: ahotsak@ahotsak.eus
Odolkiak nola egiten diren. Txerri manteka. Hesteak iturrian garbitzen zituzten. Txorizoak, piper hautsarekin.
- Auzoa: Igeldo
- Proiektua: Donostiako ahotsak
- Elkarrizketatzailea(k): Idoia Etxeberria
- Data: 2009(e)ko abenduaren 09a
- Iraupena: 0:01:23
- Erref: DON-001/028
- Kodifikatzailea: Idoia Etxeberria
- Gaia(k): Baserria » Baserriko bizimodua » Baserriko bizimodua , Baserria » Baserriko lanak » Abere-hiltzea , Ohiturak eta bizimodua » Elikadura » Jatekoa eta edatekoa
Transkripzioa
-Eta, odolkirik iten zenuten, txerriya hildakuan?
-Bai, bai.
-Ta, nola ikasi zenun zuk, amak iten zitun?
-Amak eakutsita ta, tipula-ta puskatu ta, porruba puskatu ta, prejitu mantekakin ta…
-Mantekakin, prejitzen zan?
-Bai, txerri mantekakin. Manteka bakizu, ta geo barreño haundi baten jarri ta, masa ein ta, hestiak garbitu iturria junda ta, hanbesteko heste pilla, haik iturria jun bihar izaten gendun garbitzea.
-Eta, buelta emateko hestiei, nola iten zenuten?
-Bai, batek zer zekin nola moldatzen giñan baiño, moldatzen giñan.
-Makillan batekin?
-Ez dakit nola, ez naiz goatzen hoi baiño, buelta emanda jartzen giñun, bai, ta ze olki goxuak… Jesus!
-Ta nola jakiten da, odolkiyak puntuan dauden, ala?
-Bai, txulatu zeakin, txulatu…
-Txulatu?
-Orratz batekin, ta ez badu ateatzen zeaik, ala…
-Eta, txorizuak ere, iten zenuten?
-Txoixuak’e iten giñun, bai.
-Baita, antzeko?
-Txoixua iten genun […] jarri ta geo zea, piper hautsa bota, gatza ta, euki ontzen pixkat ontzen, hola koloria hartzen ta geo bete, hestian sartu, eta geo sekatzen jarri. Ta ya está.
-Lehortzen jarri eta…
-Ta jan.
Egilea(k): Maddi Gallastegi
Euskal Herriko Ahotsak proiektua babestu nahi?
Ahotsak diruz lagundu nahi baduzu, egin zure dohaintza txikia. Mila esker!