Deba (Gipuzkoa)

Militarrak eta aristokratak Deban uda pasatzen

Militarrak eta aristokratak Deban uda pasatzen Deban hotel asko zeuden: Deba, Miramar, Zelaia... Kanpotarrak txoferrarekin eta neskameekin etortzen ziren. Orduan herriko guztiek elkar ezagutzen zuten eta kanpotik etortzen zirenak ere ezagutzen zituzten. Jende ezaguna ere etortzen zen, Orgaz edo Lopez-Pinto jeneralak edo hainbat aristokrata esaterako. Eurak bizi diren inguruan txalet eta jauregiak zeuden garai batean. Ingurua nolakoa zen azaltzen dute. Kanpotarrek euren lur partikularrak zituzten eta herritarrekin harreman gutxi izaten zuten.