Berriatua (Bizkaia)

Bederatzi sagar mota ezberdin

Bederatzi sagar mota ezberdin <p>Bederatzi sagar mota edukitzen zituzten; izendatu egiten ditu eta bakoitzaren urte sasoia aipatzen du. Eibarren gehien saltzen zen sagar mota zein zen eta ezagutzera nola eman zuten kontatzen du.</p>

-Ez, beratzi bariedade, beratzi badierade.
-Bai, nuevaeuropa zan lelengo hasten zana, ya agostuen hasten zan o juliuan azkeneruntz nuevaeuropa sagar gorri-gorrixe, edarra.
-Zela, zela esan dozu?
- Nuevaeuropa.
- Nuevaeuropa.
-Nuevaeuropa, sagar gorri-gorrixe, haxe goixeku, goixeneku, ta gero euken goldena ta reinetak be bai hiru klase, baiñan gehixen esitu gehixen eukena zan granesmite, ta gehixen arboli be gehixen haxe euki gendun, suertie euki gendun. Granesmite, Eibarren dendetan haxe, baiña lelengun ez zeben ezetzen hori sagarrori plazan. Ta andra batek bestiai bateri esan otsan: “hori sagarrori erungo´zu? Neu begire egoten naz baiña ez na atrebitzen ta”. Neu be holantxik egoten nitzen baiña, neu be holantxik egoten nitzen baiña […] eizten bat aprobetako emon, ta gusteu ein jakon ta horixe ein biher izeten naben e, klientiegaitzik. Ez xakoen ez zaben ezetzen ta ein biher izeten naben goldena eta reinetie ekartzen tzuein eta halan begire egoten zien eta “aiba hau probetako”. Holantxik ein nitzun klientik.
-Ta gero esito gehixen horrek.
-Esito gehixen berak.
-Eta ze gehixau zekazuen, beste klaseren bat be bai?
-Sagarra, sagarrak geunken, goldena, horixe granesmite, ta reineta gorrixe, hori reineta-reineta besti ta beste… beste izenik ez xazt gogoratzen baina beratzi bariedade eguezan ba.
-Danak jatekuk, sagardaurakoik ez, danak jan-sagarrak.
-Ez, lehena hamengu zen urtebeteik bos kontei, baina horrek ez batak ez bestik ez zeben ekarri guzen bille, beroi semi guzen bille injertauteko ekarri tzun ta hirugarren urtin ya sagarra emoten, ya injertaute.
-Danak, danak injertaute ekarri´tzun, ze landara sartu ta gero injertau ezkero denbora asko itxoin bi jako, ta injertaute ekarri ezkero hirugarren urtin ya emoten hasi ta saltzen hasi biher zan.