Bermeo (Bizkaia)

Hildakoari egiten zitzaizkion arretak eta zeremoniak

Hildakoari egiten zitzaizkion arretak eta zeremoniak Heriotzaren orduko arretak eta zeremoniak: elizakoak ekarri, ohean jantzita ipini, gau-bela egin arrosarioa errezatuz ("errezadorie" etortzen zen); batzuk edaten, negarrez beste batzuk... Hileta hurrengo egunean. Hiru hileta klase: Lehen mailakoa, bigarrenekoa eta hirugarrenekoa. Bakoitzaren ezaugarriak. Anderoek eramaten zuten gorpua elizara. Jaten ematen zitzaien. Handik aurrera sepulturara joan behar izaten zuen domekero etxeko andre batek. Almikan kanpaiak jotzen zuen norbait hiltzen zenean. Gizonezkoena eta emakumeena, ezberdin.