Bermeo (Bizkaia)

Hermanoen eskola debalde ilea ebakitzearen truke

Hermanoen eskola debalde ilea ebakitzearen truke <p>Eskola publikoetan ibili zen don Angel Garc&iacute;a maisuarekin. Hermanoen ikastetxea ere bazegoen Bermeon eta beraien bizartegiko bezeroak ziren hangoak. Hermanoetako don Juan <em>Pesetas</em> zuzendariak aitari esan zion sei "hermanoei" ilea debalde ebakitzearen truke eskola ere debalde izango zutela.</p>

Tamaina:

Eskola publikoetan ibili zen don Angel García maisuarekin. Hermanoen ikastetxea ere bazegoen Bermeon eta beraien bizartegiko bezeroak ziren hangoak. Hermanoetako don Juan Pesetas zuzendariak aitari esan zion sei "hermanoei" ilea debalde ebakitzearen truke eskola ere debalde izango zutela.

Transkripzioa

- Bueno, ta ni eskolara ia hasitxe eskolara, publikutara, bera, aitxe biharrien, ama fabriken, ama lantegidxen, konserban fabriken ta ni eskolara, publikutara. Maisuk izena Juan Angel Garcia. Oten ezan diez, ta auntxera arte ez da urte askora arte hemen kolegidxo bat hermanuna, Hermanos de la meneiso, meneiso, frantsesan izena dako. Hermanos kurtze bat eruten ezan dauen sotanie, ta haur Portugaleten dakoie horrek basie. Ta horrek hermanuek etorten ezan diz sei ezaten zandizen barberidxera ulie ebaitzen, seiñe, ta ni baten eurekaz nauela bertan aitxegaz-edo, ba direktorie, don Juan, Bermion izena be ensegida zelan da ezizena berez imin dotsoien don Juan pesetaz, hamen okin zauelako peseti lako kalbulako zelan da don Juan pesetas. "Hombre Felix que!, este es el hijo y tal" ta "si" "¿Y donde handa en la escuela pues? "En el, aquí en los públicos" "De donde anda el chaval" Ta esan dotsaten "Juan Ángel Garcia y tal y cual" esantson "Felix, y por que no le quieres mandar al colegio con nosotros?" "E don Juan" esan dotson don Juanek "son doce pesetas Felix, mira seis, somos seis, seis hermanos somos”, “cortar el pelo era dos pesetas”, “seis por dos doce, nos cortas el pelo a nosotros de balde y el chaval ya tiene la escola pagau”, “Palabras testualez”, "Jesus!" "Zer?" "guzu dxun hermanutara?" ta "bai" urten dot don Angel Garcianetik urten doten ta dxun nintzen hermanutara.

Egilea(k): Iratze Elizondo