Bermeo (Bizkaia)

Ubideak garbitzen

Ubideak garbitzen <p>Ubideak urtean behin garbitu behar izaten zituzten zikinkeria asko egoten zen-eta: egur zatiak, orbela, baza...</p>

Transkripzioa

- Semea: Arazue eukitten dxuzena da gero akabuen galdu dienien ya garbittuteko be bai, ezta? ze urtien zemat bider garbittuten zuien ur bidiek?
- Ubidek, ba uren pasue, urtien baten.
- Semea: bazie formaten zan.
- Bazie ta grijue ta ure batek dakarzen egur zatidxek-eta beti dator orbela be bai, orridxe ta ure. Horrek garbittuten ba urtaro egon biher da /bide/ beti zain, beti zain, dxaboten-eta.
- Semie: Beti ibiltzen zien atxurrekaz-ta, ze orduen ez zan egoten eskabadorarik, orduen biher egoten zan...
- Dana eskuz, dana eskuz. Dana eskuz eitten izen da, garbittu ta brozak atara ta. Hiru lau gizon ubide danak garbittu izen die. Ubidera etxetik errotie dauletik eta presara be igual egoten izen die kilometro erdi be igual. Bidie urena, etorteko errekatatik errotara. Gero hemen ure hemen idxoten izen deu ta gero martxetan izen deu urek, hau errotie ibilli ta badue gero beste, beste bide batetik badoie ostarabe erreka nagosire ostarabe, ta haulan. Errotiena asuntu politte da, politte da errotien makiñeridxe bertan, gero beti egon biher de /bide/ zaindduten ta beti egon biher de /bide/ han bata bat dxaboten.