Elorregi auzoko toponimia

- Hau da Miñeta. Onbre, hori ez juau apuntau!
- Astuara zelaixa.
- Bestia Romanek esan dabena?
- Minak jarek hor, sei bat mina atiak itxitta. Errekia nun joiak?
- Hemen joiak errekatxo bat.
- […] Abeletxe dok, hau Astuaa zelaixa… Miñeta hau izango dok… Miñeta echando […] lokalizauko dou. Zelaixa jak kristona… Hau dok. Bai, hau Abeletxe…
- Aber?
- Hau dok? Hau dok zelaixa, Astuako zelaixa.
- […] zelai bat, ez?
- Minak jarek… hau dok Miñeta ta hamendik joiak pistia. Han beherutz bajak, ba, hamen… minak bajarek, ba, beherutz? Oin piñua jak sartuta hamen. Bueno, roble amerikanua. Hemen jarek minak.
- Hor errekatxua hemendik jun bihar dok, ez?
- Bai. Hemen joiak errekatxo bat, hemen beste bat —hau bastante fuertia dok—, hemen beste bat, ta hau Iruerreka. Hemen juntatzen dittuk: bat, bi eta hiru.
- Hori ipinitta jak, Iruerreka.
- Orduan, hau…?
- […] bat, bi… Hau dana Miñetako zelaixa dok hau, hamen zelai hau. Hori zentratzia ez dok erreza, e! Errekekin… Hori dok Miñeta. Hor minak jarek.
- Ez, hau zelaixa dok, e?
- Miñeta zelaixa ta bertan pegauta jarek minak, e!
- Zelai barrenian jarek.
- […].
- […].
- Hor daren pistak danak itxitta jarek. Asko bai.
- Bai, baiña… […]?
- Ta honek ez jaukak izenik zelai honek?
- Guk horri Miñeta esaten jotsau ta… Goikua ta Behekua, […] situatzeko. Aber, hamen jak beste bat Miñetatik…
- Urdaola […].
- Pistan bat […] hor erdixan edo Urdaolan?
- Pare bat hiru bat pista jarek hor bueltaka.
- Ointxe esango dostat zein dan Urdaola. Urdaola honuzkua izen bihar dok. Urdaola alerzia artian jak, […] dittuk, beltzakin […], piñu beltza alerzia. Beltzetik… Urdaola hau izan leikek. Hamen beltza, Astuara azpiko beltza, alerzia zatixa. Gero jak nahastuta. Hamen gero beste erreka bat joiak… Hau dok Launtsasko mendixa, Miñetatik gora daona. Hau Launtsasko mendixa. Launtsasen pagadixak dittuk honek. Perretxikotarako kriston parajia.
- […].
- Aber, hori "ruinas"… Ba! Ba! Hori bastante ondo […].
- Hau ze zan, orduan?
- Hori, ba, mendi hori, Launtsasko mendixa. Errekia… Ajj! Hau hartzen jok dana, e? Hamen erreka bat jatok, [hori dok…], porke bertan erreka bat joiak. Ta Urdaola egon bihar dok bestekaldera puskat frentian pista bat jak hamen trabes —pare bat, hiru bat pista jarek—. Urdaola, alerziak, pista hau goiko alerziakua, hau […] gaiña, alerziak, hau huekua ta beltza. Hau dok Urdaola. Kruzia… Bee! Hamen. Hori izen bihar dok. Porke hemen kruze hau markauta jaok, goiko alerzietatik joiak ta […] zulua… zulo-una bat ein bihar jok. Aber? Hauxe, hauxe, hauxe! Hori dok. Urdaola zulua.