Aranerreka auzoko toponimia

Aranerreka auzoko toponimia; Angua baserriaren inguruko toponimoak.

Transkripzioa

- Eta hemendik basarrittik Azpilletara hor… eskuma aldian dauzkazu… bueno, behian ortua-ta darez, ez?
- Bai, Etxeostian.
- Etxeostian. Eta gorao?
- Gorao, ba, alanbrian pareraiño. Ta gero alanbretik gora sasi-sastraka hori be bai. Horraiño, sastraka barreneraiño. Hor bide ertzian. Hor sastrakia, urritza ta egoten da hor […]. Gero han bueltia hartzen dau horrek. Hor Santa Lutzikua da hor berriz gaiñian, […] bixak batera dare terrenuak. Ez dakixenak ezin leizke […]. Hor Santa Lutzikua dao sailla horraiño, Zabaletako aldaparaiño. Gero ya etxealdia, ba, jan bihar ez dabena erak itxitta dao hori; […].
- Ta gero… bueno, hamendik Itxasmenditik… bueno, ez, Itxasmendi ez… Angua ingurukuak edo?
- Saillak?
- Izenak batzuk bai. Soldaukua […] bat. Soldaukua esaten jako, Anguako etxe azpixan dao. Soldauko tontorra badakizue, gaiñera, nun daon.
- Soldauko tontorra? Nun dao hori?
- Ba, Anguako etxia baiño zeoze honutzatxuao, estaziñuan parian, lehengo estaziñuan, goiko estaziñuan parian tontor-unatxo bat.
- Bai. Hori?
- Horixe da Soldauko tontorra esaten jakona. Ta gero hegixan Taketana. Taketa…
- Eta [Taketana] be ze da, terrenua?
- Bai, terrenua.
- Eta hori nun dao?
- Etxetik bertan Anguan. Ganauak dauzken […] azpikaldeko hegi-unatxua, hauraxe da Taketan zelaixa. Ta handik eruaten zeban bizkarka gizon horrek. Ta eitten zittuan […], ba, lerakadian tamaiñokuek. Ta indarra […] eukiko zaben, ba, iñok kalkulau ezinbeste. Etaraixu kontuak, [… sei arruakuak] laugarren pisora jasotzen dittuan gizona zelakua izango zan! Ta hirurogei kilo zauzkan, e!