Berastegi (Gipuzkoa)

Medikuntzako aurrerapenak

Medikuntzako aurrerapenak Lehen jendea azkarrago zahartzen zen. Mediku baten esanetan, gerra garaian izan ziren aurrerapen gehien medikuntzan.

- Orduako orduan jendea azkarrao zahartzen zan oain baiño askoz’e.
- Bizimodu gogorragoa edo?
- Ez dakit. Geo botikerik ez.
- Gure aitte hirurogeita hamasei urtekin hille deu, baiño oso zahartuta.
- Raroa zan ez?
- Oso zahartuta.
- Ez.
- Txikitatik lan nekatue.
- Don Juanek esan izango zien, gure meikue, izandu zala, oaintxe hille da Donostin, don Juan, bai; ta hark esan izandu zian gerra denboran izandu zala sanidaden adelantoiken gehiena. Probatu in behar “hau hola, hoi hola, ta bestea hola”, ta probatu in behar ta gauza asko ondo atera ziela ta belaxe penizilina laixter sortu zien, geroxeo, baiño bai, sortu zien.