Beasain (Gipuzkoa)

Umetako jolasak; sokasaltoan, harrapaketan, "a tocos"… <p>Umetako jolasak: sokasaltoan; "a tocos", harrapaketan, ezkutaketan... Palazio, errota ingurua izaten ziren beraien jolas-lekuak.</p>

- Hor dolare aurrekalden? Asko! Eta “a tocos”.
- Ze da hori?
- “Tocos”? Raia batzuk eitten die, ba, lurren? Eta hola harri batekin bezela hanka baten gaiñen… “a tocos”. Guk… Oain nola esaten dan ez dakit, guk “a tocos” esaten giñun.
- Bai. Guk “a tocos” esaten giñun.
- Beste jolasik gogoratzen duzu?
- Sokasaltoa… A, bai, harrapaketan? Asko! Hor ola ingurun ta “tres navíos en el mar” esaten [genduna]. Igual bi talde ein ta batzuk izkutatzea ta bestek geldittu. Enee! Hor inguru hortan? Palazion ta errotan ta goitik sartu ta behetik atea ta… Enee! Guk ein ez dittuunak! Bai, bai. Ta palazioko… klaro, oain paite bat ikusten da