Beasain (Gipuzkoa)

Inguruetako perretxiko-klaseak

Inguruetako perretxiko-klaseak Perretxiko ugarienak inguruan: gibelurdinak, ziza-horiak, onddoak, "apaiz perretxikuak", San Juan berdeak, kuletroa (gorringoa). Gaztainadiak asko urritu dira azken aldian. Toponimia.

- Gitxi gorabehera zeintzuk izaten ziren hemen perretxiko ugarienak edo…?
- K: Gehiena guk jaten giñuztenak hoik: onttok, gibelurdiñek, ziza-horik eta gero apaiz-perretxikuk eta esaten zien, baiño hoik ya…
- I: Eta San Juan berdek.
- I: Baiño gure etxen ez zien hoik jaten.
- K: Ez, ez.
- Eta zeintzuk ziren hoiek?
- K: Ba, apaiz-perretxikue zan horie, baiño hanka txurikin.
- I: Kuletoa.
- I: Gorringoa´re bai.
- A, bai, Eibar aldean ere horrela esaten zaio. Bai.
- K: Haik´e gaztiñarin ta, hola, leku jakin batzutan urtero juten giñan, baiña urtero ez zan ateatzen.
- I: Eske gaztiñadik´e urrittu ein die, ya ez dao gaztiñaririk. Ni gogoratzen naiz, orain dala zenbat urte izango die? Hogei bat edo hogeita bosten bat urte bai. Eta ordun hasi zan jendea Naparro aldea juten perretxikutaa.
- Orduan ya, e?
- I: Eta nere senarra, Joxe, Etxarri aldea. Eta urtetan kuletoik ikusi be. Eta sailtxoa: hoeta bosten bat, hoeta hamarren bat. Baiño…
- I: Eta, bueno, in emen zion baiño inpresio bat…! Eta beak esaten zon: “Momentu hartan bost milla duro agindu balizkie ez nittun emango. Ez nittun emango!”. Ein zion ilusioa! Zeatik hemen gure zea hortan, Aierdin, nahikoa izaten huan, e?
- K: Baiño hoik… leku bat oso ona zeonan han [gure] beheko baso aldea, [Isasti]… nola den? [Basoko etxeko] paren errekaz [Gantzarain] aldea, han zeonan leku bat urtero-urtero atatzen ziena. Ta…
- K: Bai. Guk gaztiñan billa juten giñenen, beti sartzen giñuztenan. Eta batzutan, klaro, ez den, urtero ez den etortzen, baiño goxoa ikaragarrikoa hori.