Beasain (Gipuzkoa)

Auzoko eskola

Auzoko eskola <p>Eskola, auzoan bertan. Esteban bertara joandakoa. Irakaslea apaiza zen. Joxe Inazioren amonaren ahizpa irakaslea izan zen apaizarekin batera.</p>

- Eta eskolan nun ibilitakoa zara?
-Esteban: Ni? Hementxe.
- Hemen bertan?
-E: Elizen atzen lehengon esan gendun eskola txiki hartantxe. Esan nun, ba, lehengon´e? Apaize…
- Zeure irakaslea apaiza izan zen?
- E: Apaize, bai. Ta [geokoan Istaar] zana zan beste bat maestrea solterea. Ta hue…
- J.I: Maestrea uste det zala nere izoa. Nere izoa ez, nere aitten-ta izoa izan zeiken. Eta nere amonan ahizpa. Eta uste det zala mankoa o hola…
- E: Bai, zeoze harek´e bazian.
-J.I.: … beso bat fallatzen zona. Baiño eskribitzen ta leitzen-ta zekiña behintzat!
-J.I.: Moldatzen zana, ta ordun, ba, dotriñea ematen ta umei zeoze erakusten ta ibiltzen zala uste det.
-J.I.: Apaize ta bik.
-E: Bai. Don Kandido Arregi. Hue jarri nian, ba, nik petrillen gaiñen zeharrea […], don Kandido Arregi apaize Inixio zanan kulpaz. Harek behintzat bakarren bati han zeoze ein eo ez zekiat ta nei kriston zaplaztekoa eman zian… apaizek. Ta nik kulpaik ez. Ta “rrraa!” heldu nioan ta —mutikoa deabrua ni´re, ta— “rrraa!” petrillen gaiñen zeharreaa, ta [Arbeldiko Inaxi] ta horik kendu nitxoen, bestela petrilletik behera bo(ta)tzen diat nik apaize. Nik ez nun kulparik eta! Earra ein nun! Geo negarrez etorri nitzen ni etxea.