Basauri (Bizkaia)

Ikastolak falta

Gazte zirenean ikastolarik ez zegoela eta eskola denak gazteleraz zirenez, ikasteko aukerarik ez zuten izan. Euskaraz soilik zekiten umeei eskolan barre egiten ziotela gogoratzen du Domingok; ondorioz, gurasoek gazteleraz egiten zieten seme-alabei.

- Abadiñon gure gazte denporan zer edo zer zauena txarto?
- Ba ikastolarik ez.
- Dana erderaz iten zan eskolatan. Ez zan egongo ikastolarik. Orduko edadeko jendeak ez otsen irakatsi seme-alaberi.
- Joaten zen...[...] seme bat eta alaba bat joaten zen eskolara, euskera zakina, ta danak barre egiten otsien.
- Bai, bai, bai.
- Nahiz ta jakingo aurien, danak erderaz egiten aurien. Ta orduan barre egiten otsien da... txarto hori benetan.
- Bai.
- Ta horrexegeitik, etxian iten otsien umeari erderaz. Eskolan kokolokuen moduen iten eben eskolan,kokoluen moduen, igual: "bai, sí, no". Ta klaro han elkartu, erdera fazilidadez urten. Ta urtebete barru...

Egilea(k): Irati Lizeaga (Badihardugu Euskara Elkartea)