Baliarrain (Gipuzkoa)

Soinu-jotzaileak eta dantza Baliarrainen

Soinu-jotzaileak eta dantza Baliarrainen <p>Gerra ondoren Larraitzeko festetara joaten ziren. Baliarrainen ere bazen soinu-jotzailea, Joxe Mari. Inguruko herrietatik dantzara etortzen ziren. Soinu-jotzaile famatuak ere baziren, 'Tarragona' adibidez. Dantzan ibiltzen ziren.</p>

Transkripzioa

- Ta gazte garaiyen, jai atsaldetan, klaro, ya behin, zea, hoitalau urtekin ez ziñaten txori billa ibiliko, kabi billa o ze…?
- Hoitalau urtekin?
- A. Juten giñen askotan Larraitza, juten giñen.
- Dantzara?
- Larraitzen festa beti izaten zan ta. Ta herriñ’e bazan bat soiñu jotzen zona ta.
- Bai? Nola zun izena?
- Joxe Mari.
- Baliarraingoa?
- Bai. Ez zan oso ona´re on-ona baiño bestetan iñun ez zan gerra ondon soñuik eta, jendea etorri itten zan Ikaztegietatik eta Gaintzetik eta Altzagatik eta, jendea, hauntza, Baliarraiñea etortzen zan. Bai. Ta han dantzan.
- Ze gerra garaian, osea, gerra aurretik toki askotan zan soiñu jolia, baiño gerra ondorenen soiñu joleik ez zan iya?
- Ez, beno... bazien herri haunditan, bai. Bazien famatu xamarrak soiñu jotzailliak ordun, Tarragona ta ez dakit zein zien gehio’re. Gelatxo-ta izaten zien, han Bizkaikoa izango zan Gelatxo usten det.
- Ta ordun dantzan ibilli nahi izaten zenuen jai atsaldetan?
- Beira gehiyo igual?