Azpeitia (Gipuzkoa)

Gerrako borroka gogorrak Eibar eta Errenterian

Gerrako borroka gogorrak Eibar eta Errenterian Gerrako berriak irrati bidez edo kalean entzuten zituzten. Eibar eta Errenterian gerra gogorragoa izan zen. Etxetik entzuten zituzten hegazkinak, eta baratzean ezkutatzen ziren orduan.

- Zuek nundik enteratzen ziñeten, radioik bazenuen? Radiotik enteratzen ziñaten?
- Nik ez dakit jendiak [...], jendiak badakit radiyotik segiu ta abar ta ibiltzen giñan. Baiño enteratzen giñan, bai.
- Bazuen radioik etxen?
- Bai, kalen esaten zeben, o periodikun eo... zeozer esaten zeben.
- Azpeiti nola geldittu zan gero?
- Azpeitiyen ez zan honbesteko [...] izen e? Hor zeon Errentei o zan Eibarren ta hoyetan zien... Zean, ze esango det, San Antoniyoko frente hartan ze tiroteo eon zan ez zeon eoteik gure etxien, hango tiroteua aitzen zan, abiaziyu...
- Zuen etxetik aitzen zan?
- Abiazyu hola [...]... Ta artapea etxetik ertenda, arto arten sartuta gaba pasatzen giñun, etxetik ertenda. Hola e? Dana haura ikusten giñun rrrrrrrr iten abiaziyu hoi.
- Nolakok zien abioiak?
- Abioi [...] hoik, zean ibiltzen zian... bata bestiei tiroka goian ta dana [...].