Azpeitia (Gipuzkoa)

Lehengo eskaleak eta haien ohiturak

Lehengo eskaleak eta haien ohiturak Lehen eskale asko ez zen izaten, baina zeudenak ezagunak ziren. "Lepazorri" eskaleari buruz hitz egiten du. Etxez etxe ibiltzen ziren, baina otorduak jateko mojetara joaten ziren.

- Lehen esan dezu hemen eskalek izaten ziela, eskale asko izaten zan garai hartan?
- Ez, ez, Anttonitxo ta Lepazorri ta, holako batzuk.
- Ezagunek zien?
- Bai, bai, ya hor hori tarteku zeozer zebena lepazorri esaten ziyoen bat bazan, lapiko bat, jesus! Eta gure amak esan ziyon: "nahi dezu odolestiak?" ta "ez, ez, odolestiak lehen be nahiku izaten dau!", "ez daukak ordun gose haundiken!", esan ziyon ordun bestiak. Ala! "Ez daukek ordun gose haundiken". Ala.
- Eta ze ibiltzen zian etxez etxe otorduk?
- Bai, etxez etxe, generalin otordun kontu hori mojetan. Monjeta juten zin eskatzea. Ta Mainttoni hori ibiltzen zan zotz mordoxka bitu ta pillak eiten. [...] "Manttoni eman diyou".
- Zertako itten zittun?
- Nahi zunak hartzeko ta halaxe da [...] zaukan jarrita nunbait eta segi. Hoixe. Hoyetxek, besteik ez zan hola hamen asko izan.