Azpeitia (Gipuzkoa)

Azokako lanak

Azokako lanak <p>Garia egiteko urte sasoia azaroa izaten da. Artoa maiatzean egiten zen. Berdura azokan saltzen zuten. Astearte, ostegun eta larunbatetan joaten ziren azokara. Esnearekin egunero joan behar izaten zen.</p>

- Eta... Urte sasoi jakiñekon bat behar izaten zan artoa ta garie itteko? Noiz itten zan?
- Bai, udazkena, udazkena. Gariye iteko zean "noviembre". Oantxe, sasoi hontantxen iten zan gariye. Artue iten zan berriz maiatzan, "mayo".
- Maiatzan.
- Ta... Hoixe, sasoien sasoikue in ber izeten zan.
- Gero, ordun, berdura ta azokan saltzen zenduen.
- Bai, gero [berdurek...], sorue labratzen gendun, gero labrau ta, ipintzen genduen berdurie´re dana, o piperra, tomatie, baiñie, klase danak ipintzen giñuzen. Tratue, egunero tratue.
- Egunero juten ziñeten?
- Egunero ez, gaizki esan det! Juten giñen asteartie, ostegune ta zapatue.
- Hirutan. Hirutan izaten zan azoka?
- Bai. Ta geo bezeruk´e euki giñuzen, ta esniekin egunero jun ber izeten zan, e? Baiñe hola plazaa saltzea ta berdurie saltzea ta astin hiru egunin.

Egilea(k): Ane Leturia