Azpeitia (Gipuzkoa)

Matematikak egiten eta irakurtzen jakin bai, baina gaztelaniaz hitz egiten ez

Matematikak egiten eta irakurtzen jakin bai, baina gaztelaniaz hitz egiten ez <p>Eskolan hasterako, Manuelek bazekien idazten eta oinarrizko matematikak egiten; gaztelaniaz ez zekienez, ordea, zigorrak jasotzen zituen.</p>

Transkripzioa

- Eta hori baiño, geo barrun hori baiño gogorro izaten zan umeentzako. "Por ejemplo" nik eskola juteako, jartzen bazidazun zuk idatzite zerbait nik hure idazten nun, zazpi urtekin e? Ta lau operaziyuk: "sumar, restar, multiplicar" ta "dividir" eiten nitun nik, eskola juteako, lehendabiziko aldiz eskola juteako. Eta baiño kuriosue zan, "venga, me tienes que copiar esto"; ta aurrena, "ze esan dit?" ezta arrastoik'e. Ta bueno, azkenen behintzet nolabait entenditzen zun ta hasten ziñen kopiatzen ta kopiatzen nun; ta esaten dit, "ahora me tienes que decir lo que pone ahí", "nei [...] diak ba", ezta arrastoik'e, ezta arrastoik'e, ta bla! igual. Ta bueno aleluia.
- Jotzen zizuen, bai?
- Bai, jata belarri ixkiñondoko bat emango zizun. Ta ni bezela denak e? Herri hontan garai hartan, oin'e, oin'e herri hontan'e erderak oso indar txikiya daka. ordun batez. ordun herrin eongo zien lau o bost erderaz zekitenak eta bestelako denak...