Umetan San Martinen egiten zituen bihurrikeriak

Umetan San Martinen egiten zituen bihurrikeriak <p>Baztarrikaldetik San Martinera joan ziren bizitzera, berak 8 urte inguru zituela. Ume bihurria omen zen. Eskolatik piper egiten zuen. Trenaren zubiko petril gainetik batetik bestera pasatzen zen. Argi posteetara igotzen zen. Behin, errieta egitera zihoala, ama erori egin omen zen.</p>

- 7-8 urtekin San Martiñera juan ziñan bizitzera.
- Bai. A! neure zea nahi al dezu esan? San Martiñea. Ta han neska koskorra gaiztue nitzen, hola mu… Nei esaten zieben nere anaixek ber zula neskie ta ni mutille. Ni, zea, ibiltzen nitzen, han bada San Martiñen –oin etxie einde dao– San Martiñen relojun behien, han zeuen aldapie ta ni beti hantxe. Piperrak eitten nittun!
- Iloba: Nundik? eskolatik piper?
- Eskolara juan barik?
- Bai! Ni oso gaiztue nitzen.
- Iloba: Gaiztue ez.
- Gaiztue ez, trabiesie.
- Iloba: Trabiesie .
- Baiii.
- Iloba: [...]
- Ta gero zan zubixe´re bai, trenan zubixe. Ta han bazeuen hola, tren zer bat. Han gaiñin´e batetik bestea kruzau eitten nitzen. Ta beti saltoka ta. Ta geo zeuden argixen post... zea, postiek, ta han esaten zieben neure... mutil-koskorrak eo neskak, kuadrillen: “Ezetz ixo horra gora” ta ixo eitten nitzen. Gure amak ni hala ikusten nittunin drotin etortzen zan ta eroi´re bai baten ein zan, nereana zitorrela erritaa, beaure eroi. Ni nitzen trabiesie.

Egilea(k): Paule Goenaga (Azkoitia BHI) , Ane Ucin (Azkoitia BHI)