Umetako jolasak

Umetako jolasak <p>Mutilek pilotan jolasten zuten eta neskak, tortolosetan, kaniketan eta primeraketan ibiltzen ziren, besteak beste. Azken jolas hau zertan datzan azaltzen du. Mutilek libertate gehiago zuten; neskak, esaterako, ez ziren tabernara sartzen.</p>

-Eta… neskak eta mutilek disziplina iguala jasotzen zenduen?
-Bai, harek berdin, danak berdin jotzen zittun harek. Harek begitten hartzen baldin bazun, ojo kristo!
-Baiño esan nahi det, eskola ta eskolatik kanpoa, neskak eta mutilek tratu iguala jasotzen zuen?
-Ba, ez. Mutilek pelotan ta guk zea, primeraketan. Harriye... primeraketan: arrastuk ein eta harriyekin txintxerriñien, hantxe, hartantxe. Ta geo tortoloxketan. Tortoloxak. Arkumik izeten dittu /izeteittu/ tortoloxak. Tortoloxketan, kanikaketan... ta hola.
-Baiño mutillek [zer zeuken]...?
-Mutillek pelotan
-Libertade gehio neskak baiño?
-Bai, bai. Hori bai. Mutillek libertade gehiyo.
-Zeatik neskak tarbenataa sartzen´e ez zuen lagatzen ordun, ezta?
-Ez! neskaik tabernaa?
-Baiño mutillek bai?
-Mutillek bai, mutillek bai, eukitzen zeben jutie. Ta han tabernaik ez zan ta. Eztaa... bueno. Erromeire´re makina bat biderrez jun giñen, Goietza, Bidanire... ia ze beaje! Beizamaa, Nuarbea, Urrestillaa... hoiek danetaa ibiltzen giñen. Zelatuna, Herrnixoa... danetaa ibiltzen giñen hoyetaa. Baiño tarbernie…
enataa sartzen´e ez zuen lagatzen ordun, ezta?
-Baiño mutilkek bai?