Atxondo (Bizkaia)

Irakasle nafarra

Irakasle nafarra <p>Eskolan irakasle nafarra izan zuen, behin-behinean zegoena. Anekdota bat kontatzen du.</p>

Eskolan irakasle nafarra izan zuen, behin-behinean zegoena. Anekdota bat kontatzen du.

- Eskolara nora joan ziñan?
- Eskolara, ibili nitzan ni Garziariñon aittaaz.
- Pelotarixa. Axpen bertan?
- Bai. Ta hare… zan naparra zerraua. Entzun, e? Ta ebentuala zan ha.
- Napar zerraua, baiña erdeldune.
- Bai, bai, zerraue, erdeldune. Ta harek eskolatik… ez, nik eskolatik eta harek maisutzatik —ebentuala zan—Memeriko puntara, biherrien bixok. Ta bagaz bezkeittan han ta: “Ah! niri ez dakit zer pasau, niri ez da gustau biherra”.
- Ze eitten zaban, sasi-euskeria?
- Sasi euskeria eitten zaban?
- Bai, seguru! Ez ekixen hak bape ta! Sasi… Ta Axpen neskato-mutikotan holantxik. Ta beste “Akerra” esaten otsena, Atanaxio, etorri zan pitxer ederraz gero, e? ederra pitxerra. Gaur be hak pitxerrak… Uretan etorri zan. Ta mutikuek apurtu ein otsen /eitzen/ pitxerroi. Ta maisue… Pitxer zatixek hartu ta maisue ondotik bazoien ta: “Maiso! Estos mutikos no tienen lotsa! Yo venir a la escuela a dar garrotazos!” ta zatixe bota eban. Hori Bittorrek be ondo daki.