Ataun (Gipuzkoa)

Txerrikiak kontserbatzen

Txerrikiak kontserbatzen <p>Txerrikiak nola kontserbatzen zituzten azaltzen du.</p>

Txerrikiak nola kontserbatzen zituzten azaltzen du.

- Ta txerrian seboa, nun…?
- Txerrin seboa izaten zan txerrin mantekea; seboik ez du izaten, mantekea. Ta hue oolkik itteko, gehiena.
- Nun gordetzen zan hua?
- Zea baten, holako lapiko haundi baten, txorizok sartzeko. Ta han txorizok sartzen zien. Aurrena euki hemen txintxilika ta gero, ba, pilla bat udarako, kontserbatzeko, han sartzen zien. Holako altura hontako lapiko bat, lurrezko zea horitakoa. Oaindio Espillan eongo da bakarren bat igual, zean, sukaldeko armario zahar hortan. Ta hala, zu, hala zan. Ta txerrie, ba, harrek asko estaltzen giñuzten. Aizu, urdaiek eta urdaiazpikok eta…
- Aldiko puska bat.
- Aldiko… klaro!