Astigarraga (Gipuzkoa)

'Fraile' ezizenaren jatorria

'Fraile' ezizenaren jatorria <p><em>Fraile</em> ezizena dute familiarteko batzuek; ezizenaren jatorria azaltzen du.</p>

Fraile ezizena dute familiarteko batzuek; ezizenaren jatorria azaltzen du.

- Ta nondik datorkizue 'Fraile', Frailian izengoitia?
- Zure osaba're, zure osabai're Xanti Frailia, ezta? Etxetik al datorkizue?
- Bueno, ez, hoi dator nere osoban ta osoba. Bastante luzia izan behar du zea istori horrek. Ta Astigarragan dago basarri bat, Frailiana du izena. Ta handikan, handikan, harei esaten Frailia. Ta gero Frailia, ta nei Fraile Gaztia esaten ziaten. Ta gure semiai ez diyote ez diyoe, "Hau Frailian semia dek" esaten dute danak; "Bai, Prailian semia ezagutzen diat!" esaten du, holaxe. Hortatik dator hoi. Frailia hemen morroi eondu emen zan, nere osoba ez, aurreogokua, aurreogokua. Ta hortatik dator Frailia. nei Fraile... Oain'e... Donostin bizittu naiz denbora askuan, e? Ta oain'e Frailia deitzen diate Astigarragan. Frailia.