Tipula, erlakiztenak sendatzeko

Tipula, erlakiztenak sendatzeko Erlakiztenak sendatzeko: zartaginean olio apur batean bigundutako tipula zatia. Tipulak barruko zikina ateratzen du.

-Amak ze ipintten otsun erlakestenen kontra?
-En jeneral e, kipulien zera, zati bat kendu, holan orri host… eukitten daue orrixe moduen, haxe. Uretan edo zeretan bigundu apurtxo bat zartagiñan apur-apurtxo bat ta ha ifintten ustien.
-Eta kipuliaren landariaren orrixa edo…?
-Kipula buruena. Ha kipulie zertu ezkero, beran atalak eukitten dittu kipuliek. Holako ataltxo bat epeldu, suten edo, zerekin… olixo apurtxo bateaz. Ta, ze gero freskaketan zanien, ha ifintten usten. Ta harek…
-Esparadrapuakin?
-Harek atara eitten auen puse.