Errepublika etorri zenekoa

Errepublika etorri zenekoa Errepublika etorri zenean Ignaziak 14 urte zituen. Egun horretan, Santa Agedatik oinez joan zen Arrasateko jostun eskolara, baina etxera bidali zuten; dena itxita omen zegoen.

-Bueno, bueno, eta orduen zuk, hamalau… Orduentxe errepublikia etorten.
-A, bai, errepublikie etorri zan egunien, ni etorri nitzen Santa Agedatik. Oiñez, e! Eta… ixilik, iñobez kalien ta, batek esan uskun “Nora etorri zara?“ ta "Eskolara". “Republikiek urten dau eta juan zaittez etxera“. Eta barriro buelta ein ta juan nitzen Santa Agedara, baiña…
-Eskola barik.
-E?
-Eskola barik.
-Klaro. Dana zerraute, ixil-ixilik, iñobez ta "Jesus, ze jak?" eta ez dakitt andraren bat edo nor zan, esan usten /esausten/ “Zetan etorri zara?“ ta "Eskolara". “Republikiek urten dau ta…“ Nik ez nakixen /enakixen/ republikie zer zan, eta etxera barrido. Orduen radioik-eta be zelan ez euen ba…

Egilea(k): Iñigo Agirre Mendieta