Gaztetako ibilerak; dantzaldiak

Gaztetako ibilerak; dantzaldiak Gaztetako ibilerak. Dantza egoten zen plazan, eta atsedenaldia egoten zenean, pasioan ibiltzen ziren. Ohitura izaten zen etxe guztietako leihoak bete-bete eginda egotea; emakumeak leihotik begira egoten ziren. Santo Tomas egunean Arrasatera eta San Pedroetan Eskoriatzara joaten ziren.

-Eta bestela zuek jaixetan edo domeketan edo, ze eitten zenduen neskak zeuen lagun-taldiak eta?
-Ba plazan dantzan eta pasiau. Egoten zanian deskantsua, geratu barik ez zan izaten, danok kalera atzera. Eta kalia bete-bete eindda, eta gure ama-ta bentanan jentie pasadizuek ikusten. Oiñ bentanetan-eta iñobe ez da ikusten. Guk zenbat bider esaten doun! Orduen domeketan bentana guztiak beteta. Amak-eta, eztakizu?
-Zaintzen edo?
-Zaintzen edo entretenimentua. Entretenimentua.
-Ohitturarik eukitzen zenduen beste herri batzuetara joateko?
-Ez, ez. San Joanetan be ez gintzen..., Santo Tomasetara joaten gintzen Mondrauera. Pentsaizu, eta San Joanetan ez. Santo Tomasetan joaten gintzen Mondrauera eta San Pedruetan Eskoritzara. Y se acabó, e!
-Bergarara edo?
-Keba! Bergarara honek-eta bai joaten zien.