Arantzazu (Bizkaia)

Hilekoarekin ezin laranjak jan

Hilekoarekin ezin laranjak jan <p>Matildek anekdota bat kontatzen du: hilekoarekin zegoenez, laranjarik jaten ez zion laga amak.</p>

Matildek anekdota bat kontatzen du: hilekoarekin zegoenez, laranjarik jaten ez zion laga amak.

Transkripzioa

- Matilde: Esnea biltzen aurien, saldu Bilbora, ezta? Baia tia bat euki nauen nik solterea, krieda. Ta hareri biltzean notsen kantintxu baten esnea egun guztietan. Ta gero, harek iten oskun parau beharrekoan, ba, naranjak naranja denporan ta, ba, ostantzean be gabonetako zeozer edo holan. Eta biltzean ituzen naranjak, ba, erosi bost kilo edo hamar ta etxean berak euki, baia gero botaten ituzen kantinean barruan honan e…
- Maria Lourdes: Ba kabitzen dizenak, bost-sei.
- M: Bai, honan. Bueno, bale. Ta, bueno, kantina hori hartu ta banoa naranjokaz etxera ta… bueno. Domekea. Ordun probau be ez, pentseu be ez. Ta atera itun naranjok bazkaiteko hara ganera ta batari zati bet ta besteari ha ta besteari hori ta niri be bai. “Ra!” hartu nauen ta “Ez —amak— zuk ezin zeinke jan”, “Ostera?” ta “Ez, regleagaz egon ezkero ezin de jan. Binagrea deko ta”. Naranjea garraztxue, ta bina… garratza dala ta… ba, egon ezkero regleagaz ezin leikela jan.
- Ta ez zindun jan.
- M: Bai zera! Jan ez ta nik pasau nauen ganea ha naranjea jateko!