Aramaio (Araba)

Azakaska (tortoloska)

Azakaska (tortoloska) <p>Txikolan, pote-poteka, azakaska (tortoloska) ziren euren umetako jolasak. Azakaska nola jokatzen den.</p>

- Eta umetan eta holan ze... jolasak eta ze iten zauien? Ze jolas...
- Txikolan.
- Txikolan.
- Txikoli badakitzu zer dan?
- Zelan zan?
- Txikolan, pote-poteka ta azakaska asko! Azakaska. E... Azkuan e... lehen, ba, errosaixo ta beti domeketan, errosaixue atzaldien ta, ba, guk zelan esangot 10-12 urte edo... zer gero! Neska indde be bai! Beti azakaska.
- Ta zelan da azakaska? Zelan itten da?
- Azakasak izaten die e... bildotsen hanketan eoten die e... azakasak. Eztait... sekule eztittuzue ikusi?
- Bai.
- Bai. Ta harek izeten zien sei azakas ta, gero, e... zer bat... kanika bat. Ta kaniki bota gora ta hemen [...] zera harek azakasak ipini bihar dituzu gorau edo beherau edo beruta edo... e... zoiezun jokuen... ipini bihar dittuzu. Oso politte izeten zan.
- Segun eta zelan ipintten zan puntuek eta... gehixau?
- Ez, ba... akabetan zanien pues e... ya ahaztute nauken... Bat zan azakas, potes ta eztakitt hiru-lau gauze euki... ipini biher zien. E... azakas...
- A denporan... bai.
- Zera goixen, a goixen zan artien ipi biher zan hemen, beste eskuen... ipini biher dittuzu.
- Ai, enaz akordetan. Potez bat, azaka... enaz akordetan. Bueno... ya urtiek badakitzu!
- Azakaska?
- Bai.
- Azakaska bai, bueno! Gora-gora bota ta... Han ipiniez zerok eta... Ta bueno... hau nones, hau potes ta bestie eztait zelan zan e... alde daneta ipini bihar dittuzu...
- Harek... Daneta ipini bihar dittuzu.
- Ta orduan lehenau bukaketan euenak... Lehenau itten euenak... harek irabazten euen.