Aramaio (Araba)

"Trabajadoreak"

"Trabajadoreak" <p>"Trabajadoreak" zer ziren. Amorebietan lau edo bost fraide hil zituzten. Aita Onaindia asko etortzen zen Aramaiora.</p>

- Ta trabajadoriek zertzuk zien?
- E... kastigaute! Kastigaute azenak! Esate bateako, edo kartzelan edo hantxe...
- Lanetan.
- Bidian itten edo sendak itten edo... Hiltteko enterretako itten... Kuestiñue da... kontraixokue.
- Bere aldekue barik, kontraixokue.
- Bai.
- Eta, ba, zertu... etorri haxe etorri zan desperiduten. Gehixau notiziaik bez. Notiziaik bez. Hari jakin barik entierruen einde gaz Arexolan. Peruenien azen fraille batzuk, harek be hantxe Amorebietan egonda, baiñe... Amorebietan hasi zinin frailliok hiltten... Ez dakit e... bastante... lau edo hil bihar izan zittuen! Gurien, profesorie bai behintzet. Aitta Onaindia ezautu dozue?
- Onaindia?
- Bai.
- Ba, zenbat bider etorten zan hona e... asko etortzen zan. Tarto handixa euken. "Bodas de plata" in gittuenien be berak eman auen mezie Uribarrin, Uribarriko eleixan in gen. Eta berak emon hauen. Ta ondio bialdu eitten ostie zera... Karmengo e... Karmen.
- Karmel.
- Karmel edo... bai.