Aramaio (Araba)

Txori-izenak

Txorien inguruko zenbait pasadizo: txepetxa, papargorria, birigarroa...

-Ta birigarrue?
-A, txorixek? Birigarruek eta honek? Bueno, ba, birigarruek, birigarruek, birigarruek onak die. Ba kantetan daue ta…
- Horren gaiñeko [...] ama birjiñe ta, hau papargorrixe.
-A papargorrixe. Hori ez dala hil biher e, horreik ez dauela hil biher esaten daue. Ta papargorrixek, horrek in utsen /intzen/ argi. Ta beste buztan luziek atara utsen begittik zamarra ama birjiñiei.
-Ta txepetxiek?
-Ez, txepetxa, ez dakit txepetxa. Baiña neuk be… gurien oin ez, baiña nik ez dakit zer pasau jakon. Hazi be ein zittuen gurien kortan umatxuek bai? Lehengo urtien. Ta danak banandu die. Ta gero lobie be iñoz fueten da karabiñiaz ta esaten dutset nik ”gero papargorrixek ez“, ”ez, amama, ez“. Baiñe oin goiko txabolan illunkaran egoten da, zeatik hemen bapez. Baiñe kortan ta danien bertan ebitzen lehen horrek zerok, gorritxuok, papar gorritxuek.
-Ta buztenikeriek atara utsen zamarra begittik?
-Zamarra begittik. Hori Mirarik ez daki hori, baiña. Txantxangorrixek argi ein ta…
-Papargorrixek argi.
-Papargorrixek argi in utsen /intzen/ ta buztanluziek ama birjiñiei begittik zamarra atara utsen. Honek ez daki hori be. Sekule ez dot iñori esan hori ta… Baiña niri esan usten /esausten/ baten batek.

Egilea(k): Iñigo Agirre Mendieta