Arakil (Nafarroa)

Inauteriak Murginduetan

Inauterietan ze ohitura zegoen Murginduetan.

- Eta ateratzen zineten etxez etxe edo?
- Bai, orduen bai.
- Zerbait jantzi edo?
- Bai, jartzen tzen e... koño, bah! batzuek ee... zeak, anmakomean e... falda o... zar tzek ee, sonbreroa? ta... hala! beste beix e... kantzontzillo luze atzuk, ta kamixetaekin? oi bai, oi, nik ez, ni eni(t)zen, ni ez alleatu ortaa, ez.
- Ez, e?
- Ez, geatu nitzän. Ta, te kendu zeen zeatik orduen... Murginte saldu in pa izän, ta... familiek, alde in baizuten, ta ez giñen geratu, iru famili bakarrik ta iru familiekin ya etzeon, olako kostunbreik. Oiek beiz? ta egittez etxe? etxez etxe? gu aspaldi etxea galtzen nonbat au zen-ta? arrekën beste... egun batzek? o sea, formatzen tzen kuadrillä, mutil-kuadrillä, bost o sei o zortzi o... dena-denak unittuik tä denak... etxe (b)atëa fan? ta an, jan.
- Orduan etxeetan eskatzen zen, ez? eta zer ematen zuten?
- Koño, pues, bah! säjenario (?) egunean-da, txeri-gelte urdaie, o txixtorra, o arrotzeak; eta aiekin e...
- Ez zen eramaten gerren bat edo...?
- Bai, gerrena eamaten tzen, gerrene ta geo... kordeona, musike, jeje! gerrena ta... xaskie, xaskie arrotzeak, eje! biltzeko.
- Eta afaria non egiten zen?
- Afarie? pues e... mayordomoas, nola zeatzen tzen? t’ar-, itxa, arren itxan!... ark gisatu te denak jan, gastu guzia? dibiditzen.
- Zer musika zen, hola... fandango, arin-arin eta gisa horretakoa edo modako kantak?
- Modako kantak!