Andoain (Gipuzkoa)

Oilaskoak zikiratzera eramatean pasatako estutasunak

Oilaskoak zikiratzera eramatean pasatako estutasunak <p>Migelek oilaskoak eramaten zituen zikiratzera, eta han adarra jotzen zioten. Hango emakumea, Mikela, oso jatorra zen.</p>

- Ba al zenuen Urnietakin bestelako tratuik? Aman etxea jutiaz gaiñea…
- Bai, bai. Ba, esango dizut detalle polit bat. Lehengo batian aitu nitzan [kontu] hoi esaten, ta azkenian penakin geatu nitzan ezautu gabia. Urnietako Bentan taberna zan, oain itxi due, eta nik eamaten nittun oillaskuak zikiatzea, kapoiak itteko. Kapoiak itteko oillaskuak zikiatu itten dia. Eta hango andriak zikiatzen emen zittuela. Eta han bazan neskazahar bat… Bueno, neskazaharra… geo neskazaharra izan zan, baiño nik... juten nitzanian ni mutil koxkorra, hamabi urte o… hamar-hamabi urtekua, ta beak izango zittun hogei-hogeita bi. Ni baiño hamar bat urte gehio o hola zittun. Eta aber nahi al nun ni zikiatzea, beak esaten zian. Joe! Nik pasatzen niñun apuruak! Ni orduako konturatuba neon zikiatzia zer zan. Geo hua oso neska maja zan, Mikela.