Amorebieta-Etxano (Bizkaia)

Ezizen asko Zornotzan

Ezizen asko Zornotzan <p>Pepenekuak eta Kiltzenekuak gogoan ditu auzoan, baina bere etxekoek ez zuten ezizenik izan. Zornotzan ere ezizen asko egon omen ziren, Txilibitoenak esate baterako. Durangon ikasten egon zenean eguneroko joan-etorria trenez egiten zuen.</p>

-Zuen familixen edo etxiek edo euki eban ezizenik edo holan?
-E?
-Ezizena, motie edo?
-Etxiek?
-Bai
-Ez gure etxie “Kalekuena”
- Ta familixek be ez dozue eukin iñoz ezizenik edo?
-Ez, ez, ez dogu /du/ euki, asko egozan orduen, baia ez gurien ez da egon. Bai, “Pepenekoak” egozan beste batzuk beste bat eitten, etxe bat, ba ha be bota eurien, kamiño eskiñen egoan geurien denporakoa, ta etxe ederra ta bota eurien ze kamiñoak hartu euen ta bueno ba, zubixe paseu ta gero. Ta harek ba “Pepenekoak” esaten utsien ze Pepe euken baten batek izena, ta haregaittik “Pepenekoak”. Ta ba baia “Kintzenekoak” beste batzuk “Kintze” baserrixe be “Kintzena” esaten otsien, ta guria “Aldekuena” baten baten… hori “-ena” pentsetan dot /pentseteot/ “es posesivo de algo no”?
-Bai, norena... klaro eske lehen normala izeten zan baserri munduen behintzet motiek, ezizenak eukittie ere familixen ezizenak eta...
-Bai... bai. Ezizenak ba bai, Zorrontzan be asko egozan, “Txilibittuenak” ta...
-Bai, bai. Eta hori, Durangora etor ziñenien ikesten, Karmelittetara ze egon ziñen, interna?