Amasa-Villabona (Gipuzkoa)

Fusilatuak eta kartzelaratuak

Fusilatuak eta kartzelaratuak <p>Amasan ez, baina Villabonan lau bat pertsona hil zituzten. Kartzelara ere eraman zituzten batzuk, itsasontzi batean.</p>

Transkripzioa

- Ta Amasan bertan ordun ez zan gertatu, ez dakit ba, Astiasun bezela herritarren arteko lixkarrik, batzuk errekete boluntario in diala, bestek nazionalistak diala?
- Hori ez det zeatu baiño hil bai in zittuen Villabonan.
- Bai ezta?
- Hil zittuen. Bai.
- Nola izan zan hori?
- Ba hori hartu ta eman ta hil ta kitto! Nazionalistak ziala ta, jakiña etorri zian beste napar hoik ta nazionalista hoik gorrik zian.
- Ta ze baserritakokok hil zittuen?
- Ez, amasan baserritakoikan ez zuen hil. Villabonakuak hil zittuen.
- A Villabonakoak?
- Villabonakoak, Amasan ez zuen iñor hil.
- Zenbat edo?
- Lau bat behintzat bai, gutxinez, gutxinez bai. Eta gero kartzela eman zittuenak'e bai. Osea que barkuba esaten zuen, barkua, barku batean eman ta eduki zittuen.
- Barkua?
- Barku batian bai.