Ainhoa (Lapurdi)

Ama Birjina Arhanzekoaren kapera

Hizlaria(k):

Ainhoako eremuetan dagoen Atsulai deituriko mendiska baten hegaletik kapera txiki bat ikusi daiteke eta bertako ikuspegiaren berri ematen digu. "Eqiazki lekhu xarmagarria da; lekhu aiphatuenak kurriturik ere, ezin hauta ziteken toki ederragorik" dio.

Ama Birjina Arhanzekoaren kapera.
Ainhoako eremuetan Atsulai deitzen dugun mendiska baten hegalean ikusten da kapera ttipi bat, itxuraz gauza guti, bizkitartean urhun ageri dena. Baionatik hasirik, Urdazuraino, ez da herri bat nundik ikusten ez baita kapera xuria. Gain hartarik zer bixta xoragarria! Begien aintzinean ditutzu Bionako eliza nausiko bi dorre ederrak. Miarritze, Bidarte, Donibane, Ziburu, itsasoaren hegi-hegian jarriak. Urruntxago Hundarrabia, eta mendi haren gainean Guadalupeko kapera aipatua, hurbil-hurbila Urdazuri, Zugarramurdi, Sara, Senpere. Ezker Espainiako mugan, mendi xutak, goiti beha eta zerua han berean. Eqiazki lekhu xarmagarria da; lekhu aiphatuenak kurriturik ere, ezin hauta ziteken toki ederragorik. Zoin mendetan kaustu zuen artzain batek lekhu hortan elhorripean Mariaren potreta edo iduria, ezin erran dezakeguna da. Guk dakiguna da, duela hurbil berrehun bat urthe, han bizi zela ermittau saindu bat Jean Batiste Beherekotxea deitzen zena. Ainhoa Gorritiko etxean sortua zena. Ordukotzat bazoazin osteka beilariak mendi gainerat, guziz besta eta beila egunetan, Ama Birjinaren ohoratzerat eta othoizterat. Mendekoste biharam[unean...].

Egilea(k):