Aduna (Gipuzkoa)

Sagarrak asko garbitzen dira

Sagarrak asko garbitzen dira <p>Orain garbitasunari garrantzi gehiago ematen zaio. Lehen ere sagarrak garbitzen zituzten baina ez hainbeste.</p>

-Sagardua’re hobia ingo zan ordun?
-Sagarduak ordun’e oñak itten zian, baiño uaiñ’e sagarduak, sagardo onakin jendiak, uain gaiña lehen baiño iya gehiyo atenditzen du /atenditzeu/. Sagarrakin uain, garbitasuna gehiyo itten, lehen’e garbitzen zan baiño, uain gaiña, uai sagar guztiya ekarri, ta aurrena pilla batea botatzen da /botatzea/ sagar osua, ta gurian hala jarriya do goiti behera botatzen dezu /botatzezu/ ta geo han hua itxiya eoten da /eotea/ ta jo ta udakin garbitzen da /garbitzea/. Gero makina, udak eamateu goiti behera, goiti behera, goiti behera, ta makina dijuala berriz, honoko zimurra o kazkarra o ta sagarra zikiña balin badao hainbeste uda juten da ta jo ta dana eskubakin garbitzen da /garbitzea/ berriz ostea. Uain garbitasuna, ikeragarriya izen zaiyo sagarrai e!
-Leheno ez zan garbitzen hola?
-Ez, ez, uain gaiña zikin ez zun izaten baiño ez zan hola garbitzen. Lehen’e beti sagarra garbiya bai, kanpotik orbela eo ikusten bazun ta, gure aitta zanak’e, han zakun nola [...] txiki xamarra edo lehen izaten zan asko, belarra ebaki itten zan ta belar puxkak ta hola izaten zian gero, hari garbiya ekarri bestela, bere zakubakin igual [...] zinttun.

Egilea(k): Alaitz Urkizu Elizetxea