Aduna (Gipuzkoa)

Sagardoa kargatan neurtzen zuten

Sagardoa kargatan neurtzen zuten <p>Upelategietan sagardoa "karga"tan neurtzen zuten; karga bat 150 litro ziren. Hogei kargako upelak ere izaten ziren. Sagardotegi batzuetan bestetan baino upela gehiago izaten ziren. Artoa eta babarruna neurtzeko, berriz, anega, lakaria eta gaitzerua. </p>

Transkripzioa

- Sagardoteitan. Ta gure aitta zanak esaten zun ordun, gaiñea, ez zan litroka-ta ez zan izaten, kargako izaten zan.
- Karga?
- Bai. Upel batek, “zenbat upelak?” eta “hoinbeste karga”, ta kargak ehun ta berrogeita hamar litro. Noski, leheno nola izaten zan? Artuakin ta’re anea ta lakaiya ta hola izaten zan. Ta gaitzeruba-ta izaten zian.
- Gaitzerua?
- Hoi zer zan?
- Artuan neurriya, ta… artua ta babarrunan neurriya.
- Ta kargak, zenbat kargako upelak izaten zian ?
- Ba, in zazu kontu, hogei kargakuak eta, haundiguak’e bai ta… txikiguak en general.
- Ta zenbat upel o hola izaten zian sagardotegi bakoitzian?
- Uain bezela danetati. Batzutan bost o sei igual izango zian ta beste batzutan hamabost igual izango zian ta. Nik hala entzuten nun hoi, hoi nik neonek ez nittun ikusi. Beno, hola ikusi nittun azkeneko bakar batzuk.

Egilea(k): Alaitz Urkizu Elizetxea