Zestoa (Gipuzkoa)

Dantza lotua eta zirriak, bekatu

Dantza lotua eta zirriak, bekatu Astebururo egoten zen erromeriaren bat inguruan. Zestoako festetan lehengusuen etxera joaten ziren. Azpeitiko festetara ere joan ohi ziren. Aizarnako jaietan ez zen gauza askorik egoten. Dantza lotua debekatua zegoen garai hartan. 'Hijas de María' kongregazioan zeuden eta dantza eginez gero, bota egiten zituzten. Tere oso txintxoa zen eta ez zitzaion horrelako ezer gertatu. 14 urte zituela Aizarnara apaiz gazte bat etorri zen eta haren jarraitzailea izan zen. 20 urte zituenerako errepresio handi hori pixka bat lasaitzen hasita zegoen. Edozer gauza bekatua zen eta konfesatu egin behar izaten zuten.