Zestoa (Gipuzkoa)

Madrilgo diskoteka bateko pasadizoa

Madrilgo diskoteka bateko pasadizoa <p>Urdu&ntilde;an eta Madrilen bazituen lagunak. Madrilen zegoela, Azpeitiko familia baten etxera joaten zen askotan. Diskoteka batera sartu zeneko pasadizoa kontatzen du. Luisa sukaldean aritzen zen lanean eta 1.000 pezetako soldata zuen hilean; diru dezente zen.</p>

Tamaina:

Urduñan eta Madrilen bazituen lagunak. Madrilen zegoela, Azpeitiko familia baten etxera joaten zen askotan. Diskoteka batera sartu zeneko pasadizoa kontatzen du. Luisa sukaldean aritzen zen lanean eta 1.000 pezetako soldata zuen hilean; diru dezente zen.

- Han kalea eta ateatzen ziñen, ordun […]
- Luisa: Bai, bai, bai.
- Bazittuzun lagunek han?
- L.: Ertetzen nintzan kalea, asko ez e? Asko ez, baiño bai, kalea ta ertetzen nintzan, ta baiño…
- L.: Bai, hemen Azpeitiar batzuk zeuden familiya ezagunak, azpeitiarrak zien, andre-gizonak, umek, hiru seme-alaba zezken. Hayen itxea juten nintzan ni. Sala de fiestas bat zeon, hua biden, ta huaxe ikusteko gogua’re banekan, ze tankeatakua zan, ta nik pasara baten sartu ta beittu, aber ze-nolakua zan. Esaten [...], “gogorra in dezu horreatikan!” ta, “bai!”. Eta atera nintzanen zeak, ta pentsauz“hau zein ote da?”. Pentsauko zuen hayek. Nik holako sartu, beittu, eta atzea erten, ta ez zien ezer esan atentziyua…
- Asike sartzeko gogo haundiik ez zizun eman. Bertan eoteko gogoik ez zizun eman?
- Joxe Mari: Zer zan sala de fiesta!
- L.: Bai, eta halaxen. Oso famili jatorra zan azpeitiar hoi, eta hayek andra-gizon hayekin ertetzen nun pasiera ta. Andre-gizonak, hiru ume zezken, gaztiak.
- Ta zuk itten zendun kozinau?
- L.: Bai.
- Ta garbiketa ta ere baita?
- Zuk kozinau bakarrik?
- L.: Bai, kozina bakarrik. Ta zien ama-alabak bakarrik. Aberatsak zian.
- Hori galdetu behar nizun, soldata ona izaten zan ordun…?
- L.: Soldata onakin jun nintzan ni, garai hartan milla pezta zan soldata.
- J.M.: Hillen milla pezta.
- L.: Hillen milla pezta. Eta biejia pagau zien nei hayek, milla pezta ta biejia. Garai hartako asko zan, eta…
- Ze irabazten zan, han gehio igual hemengo neskame-tokitan baiño? Hemen (L) Donostin ta eon ziñatenetan baiño?
- L.: Hoixe nik ez dakit ba, nik… e, ba, ba, bai.
- L.: Zea, beste etxe hoietan baiño haunditxeo, doblia o geyo. Bai.