Batzokiak eta dendak Zarautzen

1914rako bazeuden batzokiak Zarautzen. Zarauzko okindegi bati eta altzari-dendei buruz hitz egiten du.

- Euskerak zer aldaketa egin ditu Zarautzen?
- Euskerak, orduan’e, orduan’e bagiñun batzokiyak e? Del año “mil novecientas... Ze, zenbat urte nitun, ba, nik orduan? Hamalau? Hamalau urtekin o holakon batekin in zan aurreneko batzokiya. Zeatikan batzokiya in zan, habek... panadei bat badago bat “veinte de septiembrian”? Panadei bat hor, “siglo veinte” zan hori, “siglo veinte” izena zun panadeyak. Eta panai harren itxalpan zeon ebanistei bat, Zauzkuak zian ebanistak; eta Gabilondo, muebles Gabilondo, hango langillia zan hau. Ni ez nitzan, nik ez nun ezautu hau, hau, Gabilondo, ba, hua zan aurren-aurrena Zautzen, mueblia hasi zana zan Mutiozabal “y” Gabilondo. Mutiozabal zan, Mutiozabal “era” Orio. Eta Zautzen estaziyoko aurrian, Pieloz gaur inprenta eo dago jarrita? Han jarri zun, zeak, Pielofek. Pielof Zautzen ekarri zun aiuntamentuak kondiziyo batekin: hogei langille sostenitzekotan; hogei langillei lana eman ber ziyon Pielofek. Eta hala konsegitu zun fabrika: hogei langillei lana eman nahiñian zea iteko Pielofek.

Egilea(k): Ibai Jauregi