Iñurritza inguruan itsasoko hegazti ugari

Iñurritza inguruan itsasoko hegazti ugari <p>Martin arrantzaleak asko izaten ziren, batez ere I&ntilde;urritzatik itsasora bitartean. Janari asko zegoen, ixkirak, zizareak, arrainak... Eta hegazti asko sartzen zen jatera: txilipotak, kulixkak...</p>

Tamaina:

Martin arrantzaleak asko izaten ziren, batez ere Iñurritzatik itsasora bitartean. Janari asko zegoen, ixkirak, zizareak, arrainak... Eta hegazti asko sartzen zen jatera: txilipotak, kulixkak...

- Eta hau, horrelakoik [...]?
- Bai, izaten zian hamen. Martin arrantzalia, igual, traduzituta bezela, arrantzalia. Hau argi-oillarra, hori 're normala zan. Eta habek desde luego hamen izaten zan, hamen erliberetan ta ibiltzen zian.
- Martin arrantzalia.
- Martin arrantzalia, o arrantzalia.
- Eta Martin polita?
- Ez.
- Ez.
- Arantzalia gehio, Martin gabe, arrantzalia, o Martin arrantzalia.
- Arrantzalia.
- Bai, bitako bat. Bai.
- Eta honek izaten zian, asko izaten zian?
- Hau, bai.
- Bai?
- Iñurritzatikan itsasoako zea hortan, kaiñaberetan, hor asko izaten zan, asko. Osea, jun ezkeo goizian beti parejan bat harrapatzen ziñun, bai.
- Han ze izaten zan, e, arraiñak eta izango zian, ez?
- Arraia beti eoten da hor, uaiñ 'e eongo da. Hor korrokoia ta holako, ta, ixkira ta 're bai. Ta leheno aizarra izaten zan asko.
- Zein?
- Aizarra, "lombriz". Hua ateatzen da, arraia 're dana sartzen zian. Gu hara juten giñan. Hua amoako geo, harekin ibiltzeko. Eta han 'e ixkira, amarrai txikiyak, holakua dana. Eta ordun sartzen zan hegaztiya jatea hura, itsasoko zeak, txilipota ta, holako pilla bat, hanka-luze hoitakua.
- Txilipota zein da?
- [...] ikusiko deu, baiña.