Zaldibar (Bizkaia)

Jai nagusiaren bezperan "txopue" altxatu

Jai nagusiaren bezperan "txopue" altxatu <p>Herriko jai nagusiaren bezperan "txopue" jartzen dute: arbola-enbor bat altxatzen dute eta loreak edo ikurrina jartzen dizkiote goian. Inguruko herri askotan dago ohitura hori.</p>

Transkripzioa

-Eta lehen zenbet egun eiten ziren jaietan? Zenbet egunetan egoten zan erromerie edo zelebraziñoa edo? Edo egun bakarra?
- Ba egun bakarra. Bezperan txopue ipini, txopue.
-Zer da hori?
-Txopue. Hori holan, egur bat ipintten dabe ta goixen zozer gero, gero lora edo /ero/ zozer ipintten jako /ipintteako/ edo ikurriñe edo…
-Hori non ipinten da?
-Hori, beti hamen herrixen. Zuek ez? Ba jaixek hasieran beti. Ta jente asko jueten da.
-Ta hori bezperan?
-Bezperan edo jaixek… bueno, iguel domekie… bueno, iguel die barixeku, domekie ta zer… ordun, barixekuen edo eguenien, segun noz ipintten dan. Orduen, ba jente asko jueten da.
-Osea, ipinten da holan arbola bat?
-Bai, arbolie. Osea da, bueno arbola bat edo piñue… zozer bota, hari azala ta dana kendu ta ipintten dotse /ipintteotse/ zozer, arramak eta zerak goixen edo ikurriñe edo… ta gero altzau eitten dabe, ganera luzie izeten da e? baiña hori… eitten dabe, hamen Garain /Garaixen/, Mallabian /Mallabixen/, Abadiñon, Matienan /Matixenien/… Danien eitten dabe hori.
-Inguru guztien?
-Bai. Ta hamen, osea, geure barrixuen be bai. Bueno, barrixuen ba danetan. Ta herrixen be bai eitten dabe. Ta gero ba botaten dittue ba… txapligue botaten dabe. Ta gero urteten dabe pasakallien, oseake soiñuaz ta zerien… botaten dittue karameluek eta globuek eta umiendako ta horixe.
-Hori bezperan esan dozu ezta?
-Bai, bezperan bai, jaixek hasi aurretik.